norsk på norsk 2018, del to.

Fikk jammen klemt inn fire flere norske 2018-bøker i januar. Og de fleste var veldig gode. I kronlogoisk lest rekkefølge.

Ku42818751k og hjarta av Heidi-Anett Haugen

Jeg valgte denne kun på grunn av tittelen. Og det er mye kuk i begynnelsen og temmelige heftige beskrivelser. Men så ender det i feministisk teori, kunstprosjekter og å finne seg sjæl, og det ble temmelig uinteressant.

 

 

41098480

Kapp Hjertestein av Espen Ytreberg

Bok to om Amundsen. Denne gangen er det en sakprosa, og ikke en roman. Visste du at Amundsen tok med seg to barn hjem fra Sibir? De var så heldige at de skulle få en norsk oppdragelse, men ble sendt tilbake tre år etterpå. Temmelig hjerterått! Jeg ble utrolig fascinert av historien, men det er dessverre veldig tynt kildemateriale boka er bygd på – særlig den delen om hvordan det gikk med jentene etterpå. Kanskje denne hadde fungert bedre som roman? Det blir litt for mye bildetolkning. Pluss for hvordan han trekker inn andre historier om urett begått mot urfolk – det er temmelig provoserende lesing.

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

40618339L for les! Svigerfamilien til Simon er delvis jødisk. Tippoldefaren til barna hans ble drept på Falstad under krigen. Og så velger sønnen til tippoldefaren å flytte inn i huset hvor Rinnanbanden holdt til i Trondheim ikke mange år etter krigen er slutt. Dette er en utrolig sterk bok som knytter sammen historien til familien med Rinnans liv. Jeg liker skrivestilen; at dette virkelig er et leksikon med gode og onde ord. Jeg skjønner godt hvorfor denne er en av fjorårets beste og viktigste bøker. Igjen; l for les!

Havlandet: historia om hava som skapte Noreg av Per Anders Todal

40683738En personlig sakprosa om havene rundt Norge. Det er utrolig mye kunnskap fanget i boka; mye om fiske, men også om oppdagere, vitenskap og miljø. Og så er den full av nydelige bilder! Og den forsida! Dessuten så ga den meg en nesten uendelig havlengsel. Les hvis du noen gang har undret deg over hva som rører seg under bølgene.

 

(Oppdaterer hvis jeg leser flere norsk 2018 i løpet av året – har enda ikke klart å knekke koden om å skrive langt om nye norske bøker på norsk.)

 

5 thoughts on “norsk på norsk 2018, del to.

 1. Det du sier er at jeg kan hoppe over alt annet enn Stranger, og muligens Havlandet? Det er bare det at jeg ikke har noe lyst til å lese Stranger (basert på å ha lest 2 av hans tidligere bøker) og jeg blir så deprimert av å lese om havet, pga mennesket, ikke havet. Blir deprimert av å se kjendisfarmen også, pga mennesket, ikke farmen, ehm eller reality-tv.

  (Det blir vel klar nominasjon til Stranger da?)

  Like

  1. Ville ha lest Kapp Hjertestein og. Kanskje det ikke kom tydelig nok fram… Skal lese ferdig Edvard Hoem før jeg begynner å trikse med nomineringene – vil tro at Stranger er på kortlista uansett.

   Ikke rart du blir deprimert hvis det bare går i reality, sykdomsbøker og d-vitaminmangel.

   Like

 2. S for Stranger.:)
  Havlandet minner meg litt om Havboka. Har ikke lest, men lest om den og de andre. Ikke fristet til å lese.
  Har du lest Marstein nå?
  Den er bra.

  Like

  1. Jo, minner nok litt om Havboka, men er mindre personlig og mer omfattende. Men syns Havboka var bedre.

   Marstein prøvde jeg meg på, men det ble litt for virkelighetsnært når man heter Monika og har ei tante som heter Liv, så la den fort fra meg.

   Like

   1. ok. Trenger ikke lese denne, skjønner jeg. Når Havboka var så fantastisk.

    Beklager, glemte det med Monika og tante Liv. Burde husket det, du sa det før en gang.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s