brannfakkel!

Er det noen bokbloggere som leser bøker kjøpt for egne penger eller lånt på biblioteket for tiden ? Og blogger om det? Eller er alle opptatt av å blogge om alle leseeksemplarene som blir slengt etter oss dere? Er det forlagene som bestemmer hva som leses? Og hva som skal blogges om? Har bokbloggverden blitt smittet av influensa (av influencers, ikke sykdommen)? Blir grensa mellom det å motta leseeksemplarer og reklame utvasket når forlagene sender “forundringspakker”?

Jeg bare spør.

Og er litt lei av å lese om de samme bøkene på altfor mange blogger på samme tid. Jeg har sluttet å lese innleggene. Savner mangfoldet vi en gang hadde. Kanskje dette skyldes at de som har vært flinke til å blogge om alt annet enn nye utgivelser har nærmest slutta å skrive (meg inkludert) og at det som da blir igjen er en flom av bloggere som gledelig kaster seg over leseeksemplarene.

Jeg har aktivt valgt å ikke motta leseeksemplarer nettopp fordi jeg ikke vil måtte føle meg presset til å lese og skrive om det som sendes ut. Og ja, jeg vet at noen forlag lar folk velge hva de vil ha, men det ligger jo uansett en forventning til at man skal skrive om det man mottar.

Det kom noen lure refleksjoner på bokbloggertreffet i Stavanger for en måned siden om Grensen av Erika Fatland ikke hadde vært nominert til Bokbloggerpisen (og vunnet) hadde det ikke vært for at  Kagge forlag samlet en haug med bokbloggere hos seg for å promotere høstens bøker i fjor. Hadde jeg lest boka hvis jeg ikke hadde vært der? Riktignok så skal det nevnes at vi ikke fikk boka i hånda (siden den ikke var ferdigtrykket), men kunne få den sendt hjem senere (noe jeg ikke lot meg friste til).

Lar vi oss påvirke av forlagene og leseeksemplarene? Har vi behov for å få tilsendt leseeksemplarer når vi har en så pass fantastisk bibliotekordning med ebokbib? Må bøker være ferskvare? Jeg mener nei.

Kan det være behov for å endre på fristen for nominering til Bokbloggprisen for å gi nok tid til å lese høstens bøker?

nQ7vj9ZxSVKQ2GMtayWuFw
Hva jeg leser for tiden. Slang det med for å vise litt mangfold.

2 thoughts on “brannfakkel!

 1. Åh, dette er så viktig. Eg har gjort meg mange av dei same tankane dei siste åra, særleg fordi det du skriv om at bøker ikkje er ferskvare, alltid har vore kjepphesten min. Og det var noko av motivasjonen bak blogginga, for min del, for lenge sidan – å vere med på å gi bøker litt lengre levetid. Eg opplever at det at vi ofte drar i flokk og skal ha lese mest mogleg av det norske som er gitt ut det inneverande året er med på å begrense meg litt. Eg har tenkt på det for min eigen del at eg ønsker å finne tilbake til det at eg les både internasjonale nyutgivelser og bøker som ikkje er ferske.

  Eg tenker imidlertid ikkje at det er det å kunne bestille leseeksemplar som er problemet, men det at det har oppstått ein slags innbyrdes konkurranse om å lese alt det norske som blir gitt ut det året. I år har eg bestilt ein del oversatt litteratur, når eg har fått tilbod om leseeksemplar. Og då har eg med ein gong ein meir variert stabel å velje mellom.

  Og ja – eg kjøper framleis bøker. Og eg forsøker å lese meg gjennom bokstablane i bokhylla mi.

  Like

 2. Sukk. Joda. Jeg sliter ut både ebokbib, storytel og loppisene. Innrømmer at det meste jeg leser på bib er nytt norsk (muligens det samme som alle andre leser). Leser faktisk. Er bare så lett å distrahere. Nå feks. Hadde tatt meg selv i nakken for å begynne på bioinnlegg, men ble nysgjerrig på brannfakkeloverskrift og her er jeg..

  Det er vanskelig med forlagene. Noen av dem er så mye flinkere enn de andre og får uttelling. Har selv mye lettere for å lese bøker som kommer av seg selv. De ligger jo bare der, klare, når lesetrangen melder seg. Meen hvis jeg ser på de 20 siste leste bøkene, er bare 2 leser-eks, en kom av seg selv, 1 ble lastet ned på eget initiativ Ingen er dokumentert. Ingen vet om de ever vil.

  Jeg tror Grensen vant pga Kagge. Men den var jo også god. Jeg likte den. Hvem vet.
  Er med på en diskusjon om prisen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s